14
Nov
2022

Verwarming op lage temperatuur verplicht vanaf 2023

Verwarming op lage temperatuur verplicht vanaf 2023

Wie gaat bouwen is vanaf 2023 wettelijk verplicht om een verwarmingssysteem op lage temperatuur te laten installeren. Vanaf 2025 is het zelfs niet meer mogelijk om een gascondensatieketel te plaatsen in een nieuwbouw.

Verwarming op lage temperatuur betekent dat het water in het verwarmingssysteem een temperatuur heeft van 35°C tot 55°C. Als je woning goed geïsoleerd is, is die temperatuur voldoende om voor een aangename kamertemperatuur te zorgen.  De nieuwe verplichting komt in voege om in de toekomst de omschakeling naar een duurzamer manier van verwarmen, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, te vergemakkelijken. Een warmtepomp haalt immers maar goede rendementen als ze op lage temperatuur kan werken.

Watertemperatuur maximum 45°C

De nieuwe eis stelt ook dat de vertrektemperatuur van het water maximaal 45°C mag zijn. Wil je radiatoren (ventiloconvectoren of lagetemperatuurradiatoren), dan zal je hier bij de berekening van het aantal radiatoren en hun grootte dus ook rekening mee moeten houden. Hetzelfde geldt voor de plaatsing van vloerverwarming. Voldoe je niet aan de eis om een lagetemperatuurverwarming te installeren, dan leidt dat tot een verstrenging van het E-peil met 15%.

(Bron: Livios)