22
Aug
2022

Regenwaterput verplicht bij grondige renovaties vanaf 2023

Regenwaterput verplicht bij grondige renovaties vanaf 2023

De zomers worden droger, en drinkwater wordt steeds schaarser. Met een regenwaterput kan je hemelwater bufferen en kan je minder drinkwater gebruiken door bijvoorbeeld je sanitaire installaties – maar ook je wasmachine - op je regenwaterput aan te sluiten. Een regenwaterput is al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar wordt dat vanaf 2023 ook voor grondige renovatieprojecten

Bij nieuwbouwwoningen bestond al de verplichting om een regenwaterput van 5.000 liter te plaatsen. Nu volgt ook de verplichting voor grondige renovaties. Dat betekent dat woningen met een dak groter dan 80 m² vanaf 2023 een regenwaterput van minstens 7.500 liter moeten voorzien. Voor daken groter dan 120 m² bedraagt het volume minstens 10.000 liter. Is het dak minder dan 80 m² groot, dan volstaat een regenwaterput van 5.000 liter nog steeds.

Ook de infiltratiezone moet groter: daar wordt een minimale oppervlakte van een kwart van het verharde terrein verplicht. Dat betekent niet dat u meteen gras moet beginnen zaaien:  ook waterdoorlatende verhardingen zijn voldoende. Terreinen kleiner dan 40 m² zullen eveneens aan die regel moeten voldoen. Vroeger kregen kleine oppervlaktes nog een uitzondering.