22
Nov
2021

S-peil moet lager in 2022

S-peil moet lager in 2022

Vanaf 1 januari 2022 mag het S-peil van een wooneenheid nog maximaal S28 bedragen, terwijl nu S31 verplicht is. Dat heeft zijn gevolgen voor iedereen die volgend jaar wil gaan bouwen.

Het ’S-Peil’ of 'schilpeil' wordt berekend met de hulp van EPB-software en drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Het S-peil geldt per wooneenheid, dus voor een appartement en niet voor een appartementsgebouw.

Hoe minder energie nodig is om de temperatuur van de wooneenheid op peil te houden en hoe efficiënter de vorm, hoe lager en hoe beter het S-peil. Hoe lager het S-peil, hoe beter het dus gesteld is met de schil van de woning, energetisch gezien.

S-peil verlagen via EPB

De Vlaamse Regering heeft beslist dat je een hoger S-peil mag compenseren door een lager E-peil te bereiken. Haalt jouw nieuwbouwwoning of - appartement het strengere S-peil van S28 niet, maar bedraagt het ook niet meer dan S31? Dan voldoet jouw project wél aan de EPB-eisen als je je bouwaanvraag in 2022 indiende en een E-peil van E25 behaalt. 

Hulp of meer info nodig? Maak een afspraak met De Huisdokter! Wij helpen je graag op maat en aan huis!