06
Sep
2021

Nieuw energielabel voor verlichting sinds september

Nieuw energielabel voor verlichting sinds september

Sinds 1 september bestaat er een nieuw energielabel voor verlichting. Het label geldt voor alle spots, lampen en andere soorten verlichting die je in een armatuur kan plaatsen. Tot 1 maart 2023 kan je ook nog lampen kopen met het oude energielabel.

Het oude systeem met de classificatie van A+ en A++ tot en met E valt weg. De nieuwe classificatie loopt van A tot en met G. Een led-, tl- of spaarlamp met een donkergroen energielabel A behoort tot de zuinigste soorten, het omgekeerde geldt voor lampen met een rood energielabel G. Volgens Test Aankoop is het huidige A++ label vergelijkbaar met een label D of E in de nieuwe classificatie en komt A+ dan weer overeen met een label F of G. Het nieuwe systeem laat dus ruimte voor verbetering op vlak van energiezuinigheid, meteen een van de redenen voor de overschakeling.

Hoe kan je ze herkennen?

De zogenaamde ‘plusjes’ zijn verdwenen én de labels gaan nu tot G (in plaats van E, zoals voorheen).  Sinds 1 september staat er bovenaan een bliksemschicht naast de letters ENERG, en onderaan zie je naast het nieuwe label een QR-code. Die kan je scannen met je smartphone, waarna je op een website van de EU meer info krijgt over de lamp in kwestie. De bedoeling van de wijzigingen is om de efficiëntie van iedere lamp duidelijker weer te geven en het makkelijker te maken om ze met elkaar te vergelijken.

Volgens Testaankoop is het huidige A++ label vergelijkbaar met een label D of E in de nieuwe classificatie en komt A+ overeen met de nieuwe F of G.

Bron: Test Aankoop/Livios