Oct
2020
Na-isolatie spouwmuren: wat zijn de mogelijkheden?
Een bestaande (niet-geïsoleerde) spouwmuur kunt u na-isoleren door isolatiemateriaal in de spouw te laten inblazen of inspuiten. Dit zorgt voor een naadloze isolatielaag en resulteert in een volledige spouwvulling. Het navullen van een bestaande spouwmuur is vrij eenvoudig en snel uitvoerbaar. U kunt hiervoor terecht bij gespecialiseerde firma’s. De isolatiedikte die u kunt aanbrengen, is uiteraard afhankelijk van de breedte van de bestaande spouw. Ga na of u, afhankelijk van uw spouwbreedte en keuze van het materiaal, de vereiste warmteweerstand kunt behalen om in aanmerking te komen voor subsidies.
ISOLATIEMATERIALEN
De meest voorkomende isolatiematerialen voor spouwvulling zijn:
- Geëxpandeerde polystyreenparels (EPS): witte of grijze EPS-parels die meestal vermengd worden met lijm bij het vullen van de spouw.
- Minerale wolvlokken: rots- en glaswolvlokken worden met behulp van siliconen waterafstotend gemaakt. Bij het inblazen, moeten de nodige voorzorgen genomen worden. Ze moeten met voldoende grote dichtheid in de spouw worden aangebracht.
- Polyurethaanschuim (PUR): neemt geen water op en is geschikt voor zeer smalle spouwen. Ervaring en nauwgezetheid van de uitvoerder is noodzakelijk om een volledige spouwvulling met PUR-schuim te garanderen.
Wanneer uw spouwmuur ongeschikt blijkt te zijn om te vullen met isolatiemateriaal, kunt u ook overwegen om buitenisolatie aan te brengen. Bijkomend voordeel is dat u minder beperkt bent in isolatiedikte, wat bij spouwisolatie wel het geval is. Hier komen we een andere keer op terug.
VOORWAARDEN VOOR SPOUWISOLATIE
Ga niet ondoordacht te werk als je een spouwmuur wil isoleren. Om een niet-geïsoleerde spouw te kunnen isoleren, moet de spouwmuur immers aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- De muur moet in goede staat zijn. Bestaande vochtproblemen moeten eerst worden opgelost.
- De buitenzijde van de muur moet voldoende dampopen afgewerkt zijn. Spouwmuren waarvan het buitenspouwblad, bestaat uit geglazuurde gevelstenen die niet behoren tot de klasse ‘zeer vorstbestand’ of afgewerkt is met betegeling of met dampdichte verf, komen niet in aanmerking voor spouwvulling.
- De muur moet aan de binnenzijde bepleisterd
- Het isolatiemateriaal moet de spouw volledig vullen en homogeen worden aangebracht.
- Verbindingen tussen binnen- en buitenspouwblad vormen koudebruggen. Bij de meeste bestaande spouwmuren komen er structurele koudebruggen voor. Voorbeelden zijn: doorlopende betonnen balken boven de ramen, terrassen waarvan de vloerplaat tot in het binnenspouwblad draagt … Uit recent onderzoek blijkt dat het isoleren van bestaande spouwmuren met koudebruggen, de koudebruggen niet opheft. De ‘koudebrugwerking’ wordt ook niet erger, als de randvoorwaarden ook niet wijzigen zoals bijvoorbeeld de vochtbelasting van ruimten.
- Een ‘kijkonderzoek’ of een ‘endoscopie’ vooraf is aan te raden om de spouw te inspecteren. Aannemers die gespecialiseerd zijn in het isoleren van spouwmuren, hebben hiervoor de nodige apparatuur. Indien er bv. te veel mortelbruggen aanwezig zijn, is het raadzaam om de spouw niet na te vullen.
- De minimale spouwbreedte bedraagt 5 cm om te voldoen aan de verplichte kwaliteitsnorm STS 71-1 en om zo in aanmerking te komen voor een premie van de netbeheerder, maar technisch gezien kan een smallere spouw ook worden nagevuld.
- Aan de hand van controlegaten en/of infraroodthermografie kan men na het inblazen nagaan of bijvulling eventueel noodzakelijk is.
- Een reeds gevulde spouw of een spouw waarvan de isolatie verbrokkeld of gescheurd is, kan tegenwoordig worden ‘leeggemaakt’. Op die manier kan u opnieuw op een kwalitatieve manier uw spouw laten na-isoleren.