19
Jun
2019

Vlaanderen goed in BEN!

Vlaanderen goed in BEN!

In 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Europa bijna-energieneutraal zijn. Uit onderzoek bij 600 bouwers blijkt dat bijna-energieneutraal bouwen echter veel beter is ingeburgerd in Vlaanderen dan in Wallonië. Dat schrijft Livios op haar website.

Iedereen BEN

Het Vlaams Energieagentschap lanceerde al in 2014 de campagne IedereenBEN om kandidaat-bouwers te informeren over de principes en de voordelen van bijna-energieneutraal bouwen. Met succes, want in 2017 voldeed al 60% van de nieuwbouwwoningen in Vlaanderen aan de norm.

Nog niet iedereen Q-ZEN

In Wallonië spreken ze over Q-ZEN: Quasi-Zéro Energie. De campagne werd in 2018 gelanceerd, vier jaar later dan Vlaanderen. Het gevolg? Bijna-energieneutraal bouwen is veel minder bekend onder de taalgrens: ruim een derde van de Waalse bevraagden zegt dat ze slecht of niet geïnformeerd zijn. In Vlaanderen is dat maar 16%.

Milieubewustzijn

In Vlaanderen vindt 83% energiezuinig wonen belangrijk, terwijl dat in Wallonië maar 65% is. De drijfveer daarvoor verschilt ook in beide landsdelen. Vlamingen vinden waardevastheid van hun woning belangrijk, terwijl ze in Wallonië vooral energiezuinig bouwen uit milieubewustzijn.

Passiefhuis of BEN-woning?

De bouwsector in Vlaanderen heeft zijn schouders volop onder BEN-bouwen gezet. IedereenBEN wordt ondersteund door tal van bouwpartners, en de BEN-richtlijnen zijn de standaard geworden voor nieuwbouwwoningen. Passiefhuizen zijn daardoor wat naar de achtergrond verdwenen. In Wallonië lijken aannemers en architecten nog niet helemaal gewonnen voor Q-ZEN. Er is zelfs een passiefhuislobby die een campagne startte tegen Q-ZEN. Dat de Waalse overheid langer aan de passiefhuisnorm vasthield, is een van de redenen waarom Q-ZEN er veel later is gekomen dan zijn Vlaamse tegenhanger.

Bron: www.livios.be