06
May
2019

Vlaming voert te weinig energiebesparende renovatiewerken uit

Vlaming voert te weinig energiebesparende renovatiewerken uit

Het aantal structurele grondige renovaties blijft op peil, maar de hoeveelheid energiebesparende renovatiewerken is sinds 2012 in dalende lijn. Dat blijkt uit een onderzoek naar aanleiding van de afgelopen Vlaamse Renovatiedag bij 1.000 Vlaamse huiseigenaren.

Het Renovatiepact stelt dat we tegen 2020 alle daken moeten isoleren, enkel glas vervangen door isolerend glas en verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen moeten bannen. Uit de bevraging blijkt dat bij 14 procent van de 1.000 woningen het dak slechts gedeeltelijk is geïsoleerd en bij 14 procent zelfs helemaal niet.

Wat betreft buitenmuurisolatie is er nóg meer werk aan de winkel. In 12 procent van de gevallen is er geen buitenmuurisolatie aanwezig en 28 procent van de 1.000 woningen is slechts gedeeltelijk geïsoleerd. 2020 nadert met rasse schreden waardoor we de haalbaarheid van de doelstellingen van het Renovatiepact in vraag worden gesteld.

“Meer dan 1 op 3 vindt energiebesparende maatregelen geen goede investering!”

58 procent van de huiseigenaren heeft in 2018 een renovatiewerk niet uitgevoerd door een gebrek aan financiële middelen. Een dak isoleren omhelst meer dan isolatie leggen op de zoldervloer, wat resulteert in een groter kostenplaatje. 43 procent van de verbouwers gaat een lening aan voor een renovatieproject. Dat toont aan dat beschikbare budgetten sommige renovatieplannen kunnen dwarsbomen.

De heersende negatieve perceptie over renovatie blijkt hardnekkig, maar is onterecht. 37 procent is van mening dat een bestaande woning energiezuinig maken meer kost dan het opbrengt. Meer dan 1 op 3 vindt energiebesparende maatregelen geen goede investering. Slechts 13 procent van de verbouwers deed beroep op een architect of energiedeskundige. Een deskundig oordeel van een objectief specialist als De Huisdokter kan dus de consument begeleiden in een juiste keuze uit het gamma energiebesparende maatregelen waardoor de investering wel rendeert.

Bron: www.bouwenwonen.net