14
Mar
2019

Zonnepanelen: "15 jaar terugdraaiende teller"

Zonnepanelen: "15 jaar terugdraaiende teller"

De Vlaamse meerderheidspartijen zijn het eens geworden over de invoering van de digitale energiemeter. Om het rendement voor eigenaars van zonnepanelen te garanderen, zou iedereen 15 jaar lang het systeem van de terugdraaiende teller kunnen behouden.

De digitale energiemeter was een discussiepunt voor de Vlaamse regering. De regering wou die nieuwe meter invoeren maar wou tegelijk ook garanderen aan mensen met zonnepanelen dat ze de financiële voordelen van de oude meter zouden behouden. De oude meter draait namelijk letterlijk terug op het moment dat de zonnepanelen stroom produceren, zodat de factuur voor mensen met zonnepanelen naar beneden gaat.

Fictief terugdraaiende teller

Het nieuwe politiek akkoord over zegt dat wie dat wil, 15 jaar lang in het oude systeem met de terugdraaiende teller kan blijven. Dat betekent concreet: de digitale meter wordt vanaf dit jaar wel degelijk stapsgewijs geïnstalleerd bij eigenaars van zonnepanelen, maar die mensen kunnen opteren voor het oude systeem met een in dat geval fictief terugdraaiende teller

Tweede mogelijkheid

Er is ook een tweede mogelijkheid: mensen met zonnepanelen kunnen overstappen naar het nieuwe systeem van tariferen. Die nieuwe tarieven moeten wel nog worden vastgelegd door de VREG, de Vlaamse regulator. Met andere woorden: mensen met zonnepanelen krijgen de keuze. Ofwel instappen in het systeem met nieuwe tarieven of blijven bij de oude tariefmethode als dat voor hen interessanter is.

De VREG van zijn kant moet nu, zo zegt de Vlaamse meerderheid, een aantrekkelijk nieuw tarief uitwerken om consumenten te overtuigen over te stappen naar het nieuwe systeem.

Bron: VRT.be