11
Mar
2019

Welke beglazing kies je voor je woning?

Welke beglazing kies je voor je woning?

Welke beglazing kies je voor je woning?

De isolatiewaarde van glas is het laatste decennium sterk toegenomen. Hoogrendementsbeglazing isoleert namelijk twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. De reden? Een extra metaallaagje dat wordt aangebracht op de binnenzijde van één van de glasbladen en het gebruik van edelgas (zoals argon) als spouwvulling.

Hoogrendementsbeglazing heeft een Ug-waarde (de isolatiewaarde van het glas) van maximum 1,1 W/m²K. Ondertussen wordt een Ug-waarde van 1,0 als standaard aangenomen, maar er bestaat ook al dubbele hoogrendements-beglazing met een Ug-waarde van 0,8 W/m²K.

Drievoudige beglazing heeft een Ug-waarde van ca. 0,6 W/m²K of lager. Dergelijke beglazing wordt voornamelijk toegepast in passiefhuizen, maar vind meer en meer zijn opgang in lage-energie- en BEN-woningen.

Bij een buitentemperatuur van 0°C en een binnentemperatuur van 20°C, is de temperatuur aan de binnenzijde van:

  • enkelvoudig glas (U= 5,8): 5,6°C
  • dubbel glas (U= 2,9): 12,8 ° C
  • hoogrendementsglas (U= 1,1): 17,3°C
  • drievoudig glas (U=0.6) : 18,5°C

Dit bepaalt in grote mate het binnencomfort. Hoe warmer de binnenzijde van de beglazing hoe lager het tochtgevoel.

Vocht vermijden? Ventileren!

Als je enkel glas vervangt door dubbel glas of hoogrendementsglas, dan is het goed mogelijk dat het glas niet langer het koudste oppervlak is. Vochtige lucht condenseert op de koudste plaatsen. Dat kunnen je niet-geïsoleerde muren zijn, uw plafond of andere plaatsen waar de temperatuur lager is, zoals in de hoeken van uw woonruimte of boven de ramen. Zorg er dus voor dat de vochtigheid in de woning niet te hoog oploopt. Correct ventileren is hier de boodschap!

Warm edge afstandhouders: een goed idee!

De glasbladen van dubbel en driedubbel glas worden met elkaar verbonden met een afstandshouder. Dat is een soort latje dat zorgt voor een constante afstand tussen de glasplaten.

De traditionele afstandshouder is gemaakt uit aluminium en vormt, wat thermische isolatie betreft en het risico op koudebruggen betreft, de zwakke schakel in het geheel.

Dat is echter niet het geval met de warm edge-afstandshouders. Deze kunststoffen glasrandprofieltjes isoleren veel efficiënter dan metalen afstandshouders. Dankzij hun warmere glasrand (vandaar 'warm edge') en het feit dat ze gemaakt zijn van een weinig geleidend materiaal, verbetert de U-waarde van het raam en vermindert het risico op koudebruggen, condensatie en schimmelvorming ter hoogte van de sponning. Dat zorgt voor een beter wooncomfort, een lagere energiefactuur en een gezonder binnenklimaat.

Aandachtspunten bij drievoudige beglazing
  • Met drievoudige beglazing haal je minder zonnewarmte via het glas naar binnen
  • Driedubbel glas is zwaarder en dikker dan dubbele beglazing en past daardoor niet zomaar in alle raamprofielen
  • 's Morgens kan er aan de buitenzijde van het glas condens optreden. Dit gebeurt maar zelden en veroorzaakt geen schade, maar kan esthetisch wel eens minder fijn zijn.