26
Feb
2019

5 misvattingen over zonneboilers

5 misvattingen over zonneboilers

Investeren in een zonneboiler is altijd een goede zaak: de aankoopprijs is de laagste van alle technieken met hernieuwbare energie, en je bespaart op jaarbasis tot maar liefst 60% op je warmwaterfactuur. Met een zonneboiler kan je immers van maart tot oktober al je warm water voor de badkamer en de keuken halen uit de energie van de zon. Zalig toch? En toch blijven er enkele fabels de ronde doen. Tijd om een en ander op te klaren.

1: Als de zon niet schijnt, heb ik geen warm water

Een zonneboilersysteem bestaat uit collectoren en een opslagvat (boiler). Een zonnecollector ziet eruit als een zwarte plaat die meestal op het dak van je woning wordt geplaatst, maar ook op de gevel of zelfs op de grond kan worden geïnstalleerd. Hij vangt de zonne-energie (warmte) uit het zonlicht op, en met de energie van dat licht verwarmt hij de vloeistof die door de collectoren stroomt. Via een pomp gaat die opgewarmde vloei - stof naar het opslagvat, waar ze via een warmtewisselaar haar warmte afgeeft aan het sanitair water. Ofwel is het gebruikswater daarmee warm genoeg, ofwel zorgt een naverwarming (een cv-ketel, warmtepomp of elektrisch element) voor bijkomende warmte om aan de nodige 45 tot 60 °C te geraken. Ook diffuus zonlicht of zonnige winterdagen kunnen gratis warm water opleveren, al is de opbrengst dan beperkt. De zonnestralen bereiken ons immers niet alleen direct, maar ook indirect.

2: Als ik een zonneboiler installeer, moet ik mijn hele verwarmingsinstallatie vervangen

Ingrijpende werken zijn er voor een zonneboiler niet echt nodig. De boiler kan naast de verwarmingsketel worden geplaatst. Die kan je veelal gewoon behouden. Wanneer er niet voldoende zonne-energie is, is het de ketel die het sanitair water op de gewenste temperatuur moet brengen. Wanneer je ketel ouder is dan 15 jaar, overweeg dan een nieuwe condensatieketel. Een condensatieketel verbruikt tot 35% minder dan een oude verwarmingsketel.

3: Zonnecollectoren gaan snel stuk

Er worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit en duurzaamheid van zonnecollectoren. Meestal bestaan ze uit borosilicaatglas. Dit veiligheidsglas is zelfreinigend, warmt niet op en is bestand tegen hevige regen en hagel, en ook tegen bijvoorbeeld een voetbal.

4: Zonnecollectoren vergen veel onderhoud

Eens geïnstalleerd, zal een zonneboiler gemakkelijk zo’n 25 jaar werken. Je zal in die tijd misschien wel eens een pomp of een expansievat moeten vervangen, maar voor de rest blijft het systeem optimaal. De vloeistof die zorgt voor de warmteoverdracht tussen de collectoren en het buffervat, – een mengsel van een antivriesproduct en water –, moet maar één keer om de drie jaar worden gecontroleerd en eventueel vervangen.

5: De investering is te hoog tegenover de opbrengst

Een zonneboilerinstallatie heb je soms al terugverdiend op minder dan 6 jaar. Collectoren die pal naar het zuiden zijn gericht, met een hoek van 45°, leveren het beste rendement op. Met 5 m2 zonnecollectoren kan je je jaarlijkse energiefactuur voor warm water meer dan halveren. Bovendien kan je aanspraak maken op een premie van de distributienetbeheerder, aan te vragen via Fluvius. Het plaatsen van een zonneboiler maakt ook deel uit van de maatregelen die recht geven op een totaalrenovatiebonus, op gratis begeleiding door een BENOvatiecoach, en op een korting op de onroerende voorheffing bij ingrijpende energetische renovaties.

Wil je weten of je dak geschikt is voor een zonneboilerinstallatie? Geef dan je adres in op de Zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap (www.energiesparen.be/zonnekaart). Wil je de jaarlijkse energieopbrengst laten berekenen? Surf dan naar www.infozonneboiler.be. Op dit platform vind je ook informatie over zonneboilers.

(Bron: brochure Benoveren)