31
Jan
2019

Het belang van ventilatie

Het belang van ventilatie

In oude huizen gaat de luchtverversing in huis vanzelf, via spleten en kieren. In een goed gerenoveerd  huis – dus een goed geïsoleerd huis dat goed luchtdicht is gemaakt – gebeurt dat niet en is er een andere oplossing nodig om verse buitenlucht aan te voeren en vuile binnenlucht af te voeren. Dat is niet enkel essentieel om vochtproblemen te vermijden, maar ook voor je gezondheid en je comfort.

Voor nieuwbouw en renovatie gelden dezelfde ventilatieprincipes:

  • Toevoer via 'droge ruimten' zoals woonkamer, slaap- en studeerkamers …
  • Doorstroming via binnendeuren of -wanden
  • Afvoer via 'natte ruimten' zoals keuken, badkamer, wc, wasplaats …

Dat kan op vier manieren:

  • systeem A (natuurlijke toevoer en afvoer)
  • systeem B (mechanische toevoer en natuurlijke afvoer)
  • systeem C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer)
  • systeem D (mechanische toevoer en afvoer)

Kies bij voorkeur voor een gecontroleerde ventilatie. ‘Gecontroleerd’ betekent dat de hoeveelheid lucht (het debiet) die de woning binnenkomt geregeld wordt in functie van de behoefte. Dat is belangrijk om het energieverlies te beperken.

Bij renovatie komt daar nog een aandachtspunt bij. Soms is de beschikbare ruimte beperkt. Sommige ventilatiesystemen hebben veel ruimte nodig voor de ventilatiebuizen en de ventilatiegroepen. Daarom wordt regelmatig gekozen voor het ventilatiesysteem C. Hiervan bestaat ook een vraaggestuurde variant, waarbij enkel wordt geventileerd waar en wanneer dat echt nodig is.

Bij grondige verbouwingen, waarbij het volledige gebouw wordt gestript, kan worden gedacht aan een systeem D met warmteterugwinning. Schakel een vakman in om het meest geschikte ventilatiesysteem voor je woning te zoeken.

Heb je meer vragen over ventileren?

Ga je zelf renoveren? Maak een afspraak voor objectief advies op maat van De Huisdokter van Dubolimburg!