23
Jan
2019

Verplichte isolatienormen: hoe zit dat?

Verplichte isolatienormen: hoe zit dat?

Dakisolatie verplicht? Dit zegt de Vlaamse dakisolatienorm

In 2020 moeten de daken van alle huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voorzien zijn van isolatie. Vanaf dat moment is dakisolatie verplicht.
De Vlaamse dakisolatienorm geldt voor alle zelfstandige woningen: studio’s, appartementen en eengezinswoningen. Kamers en daken kleiner dan 2m² zijn vrijgesteld van de regel.

Wat is de minimum dakisolatienorm?
De dakisolatie die vanaf 2020 verplicht is, moet natuurlijk aan een bepaalde norm voldoen. Zo moet de R-waarde of warmteweerstand minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt) bedragen. Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4 cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. In geval van een onbewoonde en onverwarmde zolder geldt zoldervloerisolatie ook als dakisolatie. Plafondisolatie of een koud dak geldt ook als de isolatie over het hele plafond doorloopt en een R-waarde van 0,75 m² K/W heeft.

Strafpunten
Vanaf 2015 worden strafpunten toegekend bij het ontbreken van dakisolatie bij een woonkwaliteitsonderzoek. Vanaf 2020 zal het aantal strafpunten opgetrokken worden naar 15 waardoor de woning ongeschikt verklaard kan worden. Op dat moment zullen eigenaars de betreffende woning niet meer kunnen verhuren voordat de woning in orde gebracht is.
Ook als je appartement niet aan het dak grenst is dit belangrijk. Het dak is immers een gemeenschappelijk deel van het volledige appartementsgebouw.

Denk er ook aan dat:

  • Wanneer de woning ongeschikt is verklaard, mag ze nog bewoond maar niet meer verhuurd worden. De huidige huurder mag er blijven wonen tot het einde van het huurcontract.
  • Voldoet het dak van een appartementsgebouw niet aan de isolatienorm, dan krijgt elk afzonderlijk appartement in dat gebouw evenveel strafpunten.
  • Wanneer een woning 1 jaar of langer als ongeschikt verklaard is, riskeert de eigenaar-verhuurder een boete. Een boete is niet van toepassing als je als eigenaar zelf in de woning woont.

Hoe kan je aantonen dat je dak aan de verplichtingen voldoet?
De aanwezigheid van dakisolatie in jouw woning aantonen kan op verschillende manieren:

  • Via het postinterventiedossier. Daarin zitten de plannen van een woning waaronder die van de technische installaties, het architectuurplan, …
  • Via een bouwplan, factuur,  …
  • Via het energieprestatiecertificaat (EPC) van jouw woning.

Of de dakisolatie ook effectief voldoet aan de normen wordt bepaald aan de hand van de feitelijk vastgestelde R-waarde die het EPC vermeldt. Die moet dus hoger zijn dan 0,75m² K/W. 

Zorg dat dus je een EPC van jouw woning hebt. Dat bespaart jou en de controleur heel wat tijd en moeite. Lees alles over het EPC en de epc score op https://www.epcwaarde.be/epc-score.

Dubbel glas
Vanaf 2020 zal ook de aanwezigheid van enkel glas (oftewel: het ontbreken van dubbel glas) aanleiding geven tot strafpunten.
Vanaf 2023 zal de woning ongeschikt verklaard worden als er niet minimaal dubbel glas geplaatst is.

Toch maar beter doen dan de wettelijke verplichting?
Zeker! De bovenstaande normen hebben enkel betrekking op een minimale woonkwaliteit. Om te voldoen aan de toekomstige energienormen zijn andere richtlijnen van toepassing. Die kan je HIER bekijken.

Waarom nu al beter doen?

  • Je verhoogt meteen je comfort aanzienlijk door meer te isoleren. Overisoleren kan je overigens nooit.
  • Je bespaart onmiddellijk op je energiefactuur. Beter isoleren = minder warmteverlies = lagere stookkosten.
  • Je doet meteen goed wat je later niet meer kan veranderen!