18
Sep
2023

“Longvlieskanker kent maar één wetenschappelijke oorzaak en dat is asbest”

“Longvlieskanker kent maar één wetenschappelijke oorzaak en dat is asbest”

Asbest is een gevaar voor de volksgezondheid. Verschillende soorten kanker kunnen het gevolg zijn van blootstelling aan asbest: longkanker, strottenhoofdkanker en eierstokkanker. Van 10 à 20 procent van de longkankers weten we dat ze veroorzaakt zijn door asbest. Er is één ziekte waarbij de link met asbest wél overduidelijk vaststaat: longvlieskanker.

Professor Steven Ronsmans in Het Laatste Nieuws: “Voor longvlieskanker is maar één wetenschappelijk onderbouwde oorzaak en dat is asbest. Dit type kanker komt in België pas voor sinds de jaren 60. In andere Europese landen is de piek van longvlieskanker achter de rug, maar in België is er zoveel asbest gebruikt dat we nog steeds de gevolgen dragen."
 

Opvallende asbestcijfers

  • België heeft het vierde hoogste aantal overlijdens door longvlieskanker per miljoen inwoners in de wereld. Een gevolg van het feit dat België in de vorige eeuw een belangrijke internationale producent van asbestproducten was én van het feit dat er nog massaal veel asbest in en om onze huizenaanwezig is (daken, gevels, leidingisolatie, ...) dat kan vrijkomen bij werken, ongevallen en branden.
  • In 2021 stierven er in ons land 297 mensen aan longvlieskanker en naar schatting zo’n 800 à 1.600 mensen aan longkanker als gevolg van asbest. Deze kankers zijn voor het grootste deel het gevolg van asbestblootstellingen in het verleden.

Laat je asbest NU verwijderen! Doe het met Dubolimburg en geniet van de premies. 

MEER INFO OVER ASBESTVERWIJDERING