20
Apr
2023

Mag je een douche aansluiten op regenwater?

Mag je een douche aansluiten op regenwater?

Ook al viel het voorjaar behoorlijk en letterlijk in het water en lijkt er van schaarste weinig sprake, toch zullen periodes van droogte in de toekomst steeds langer en vaker voorkomen. Net daarom is het belangrijk om stil te staan bij het optimaal capteren, (laten) infiltreren en hergebruiken van hemelwater. Het is algemeen geweten dat regenwater prima te gebruiken is voor toilet, wasmachine en buitenkraan. Maar wist je dat je je ook met regenwater kan… douchen?

Waarom douchen met regenwater?

Je bespaart er niet enkel water mee, het zorgt er ook voor dat leidingen en toestellen minder snel verkalken. Verder zou regenwater ook beter zijn voor uw huid en haar dan het kalkrijke leidingwater. Helaas wordt douchen met regenwater niet overal even enthousiast onthaald. Zo staan de meeste architecten en installateurs hier wat weigerachtig tegenover omdat het strikt genomen niet toegestaan zou zijn. Dit ten onrechte want recent werd een kader uitgewerkt waarbinnen dit wel mag toegepast worden.

Is dat water wel proper genoeg?

Ja. Je kan en mag regenwater gebruiken voor douche, bad, lavabo en spoelbak op voorwaarde dat je een bacteriële voorfilter laat plaatsen. In de praktijk gebeurt deze filtering meestal via een UV-filter, een mechanische voorfilter en actieve koolfilter. Wees gerust: je hoeft voor de installatie van deze filters je woning niet uit te breiden. Alle filtering gebeurt met één compact toestel. Het is wel belangrijk dat je de filters regelmatig vervangt.

Opgelet: water dat afkomstig is van een asbesthoudend dak mag niet hergebruikt worden.

Wat met sanitair warm water?

Douchen met regenwater betekent ook dat de productie van je sanitair warm water op regenwater moet zijn aangesloten. Het warme water aan de wastafels in de badkamer zal dus ook regenwater zijn. Maar: je mag uiteraard NIET van het regenwater drinken. Je kan dit oplossen door één wastafel aan te sluiten op regenwater en één op leidingwater. In de keuken kan je opteren voor een aparte keukenboiler die aangesloten is op leidingwater. Op die manier heb je onmiddellijk warm water.

Bron: www.acasus.be