27
Feb
2023

65% van de Vlaamse woningen bevatten asbest

65% van de Vlaamse woningen bevatten asbest

Wie een woning wil verkopen, gebouwd voor 2001, heeft sinds eind november een asbestattest nodig. Zo'n 40.126 woningen werden ondertussen door een controleur bezocht. Daaruit blijkt dat maar liefst 65 procent van de woningen asbest bevatten. Voor 2001 was het heel courant om asbesthoudende materialen te gebruiken.

Van de 40.126 gecontroleerde woningen werd 41 procent 'onveilig' ­verklaard, terwijl 59 procent 'asbestveilig' werd bevonden. 'Een woning is veilig wanneer asbest ofwel helemaal afwezig is, ofwel nog in goede toestand verkeert en geen risico vormt, bijvoorbeeld omdat het afgesloten is en je er eigenlijk niet bij kan.

Bij de woningen die als asbest­onveilig worden beschouwd, wordt meteen geadviseerd hoe de werkzaamheden het best worden aangepakt. Op het attest wordt vermeld of de asbesthoudende materialen ineens moeten worden verwijderen, of hoe ze zorgvuldig kunnen worden behandeld in afwachting van een grondiger renovatie.

Tegen 2032 moet wel élke woning ouder dan 2001 een asbestattest hebben.

Asbest in en om je woning? Laat het professioneel en veilig verwijderen en afvoeren via Dubolimburg. Wij werken samen met gecertificeerde professionals. Je krijgt er ook nog eens een korting bovenop!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE