23
Nov
2022

Asbestattest vanaf vandaag verplicht

Asbestattest vanaf vandaag verplicht

Vanaf vandaag (23 november) moet je een asbestattest hebben als je je huis verkoopt. Het is een maatregel om in kaart te brengen waar er precies nog allemaal asbest in zit. Asbest werd tot 2001 gebruikt in allerhande bouwmaterialen, maar is levensgevaarlijk, want kankerverwekkend. Tegen 2040 moet heel Vlaanderen "asbestveilig" zijn. Het asbestattest is enkel verplicht voor gebouwen van vóór 2001.

Sinds het jaar 2000 is het gebruik van asbesthoudende materialen in gebouwen  verboden. Recente woningen zullen dus nooit een asbestattest moeten hebben omdat er sowieso geen asbest aanwezig is.

Vanaf vandaag is een asbestattest verplicht wanneer een gebouw van vóór 2001 van eigenaar verandert. Dat geldt dus bij een verkoop, maar evengoed bij een schenking. Ook bij een huwelijk kan het vereist zijn, als één van de partners mede-eigenaar wordt.

En er is meer: ten laatste op 31 december 2031 moet élke Vlaamse woning of elk gebouw van voor 2001 een attest hebben. Ook verhuurders moeten er tegen die datum één laten opmaken voor elk pand dat ze verhuren. Zodra ze over het attest beschikken, moeten ze een kopie geven aan de (nieuwe) huurders. 

Denk je dat er asbest in of om je woning aanwezig is? Of heb je sterke vermoedens? Via (De Huisdokter van) Dubolimburg kan je je asbest veilig en professioneel laten verwijderen en afvoeren. 

MEER INFO