Infosessies

Infosessies

Fluvius en de provincie Limburg bieden elke Limburgse gemeente een pakket met interessante gratis infosessies en opleidingen aan.

In de agenda ontdekt u waar er in uw buurt infosessies worden georganiseerd. U kan zich hiervoor online inschrijven.

Dit zijn onze infosessies (klik in de tabel voor verdere uitleg):

Energie besparen Dakisolatie Gevelrenovatie
Ventilatie Verwarmen Warmtepompen
Zonnepanelen Renovatiebegeleiding BouwFIT-DAGEN
Sanitair Warm Water    

 

Snel en Eenvoudig Energie Besparen

Hoe bespaar je tot 100 euro per jaar op je energierekening zonder veel moeite en zonder grote investeringen? Tijdens deze leerrijke sessie krijg je een hele reeks efficiënte en  verrassende tips om energie te besparen. Na de sessie kan je thuis meteen zelf aan de slag!

Terug

 

Dakisolatie (hellend en plat dak)

Warme lucht stijgt. Een woning verliest dan ook veel warmte via het dak. Daarom is zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen een goede dakisolatie een absolute must. Maar een dik isolatiepakket alleen is niet genoeg: een correcte plaatsing is minstens even belangrijk. Je maakt in deze sessie kennis met de principes van correct isoleren. Daarna leer je deze principes toepassen bij zoldervloer- of dakisolatie van hellende daken en bij platte daken.

Terug

 

Gevelrenovatie

Gelijktijdig of achtereenvolgens nieuw schrijnwerk met hoogrendementsglas plaatsen en de bestaande buitenmuren na-isoleren: het is een interessante denkpiste, waarbij een doordachte aanpak noodzakelijk is. In deze sessie leer je waar je moet op letten bij de vervanging van ramen en welke mogelijkheden je hebt om bestaande spouwmuren of volle muren te isoleren: buitenisolatie, binnenisolatie en navulling van de spouw.
Speciale aandacht gaat naar de wind-, lucht- en koudebrugvrije aansluitingen van de nieuwe ramen op de muurisolatie. Ook ventilatie (een vereiste voor de renovatiepremie), passieve zonnewinsten en oververhitting komen aan bod.

Terug

 

Energiezuinig ventileren

Isoleren en ventileren gaan altijd hand-in-hand. Deze sessie legt het verband tussen een goede en luchtdicht afgewerkte isolatie en een gecontroleerde ventilatie. De verschillende ventilatiesystemen (A, C en D) evalueren we op vlak van efficiëntie, gebouwintegratie en energiezuinigheid. Je leert hoe correct ventileren een goede luchtkwaliteit garandeert en tegelijk past binnen het plaatje van een energiezuinige en comfortabele woning.

Terug

 

Verwarmen bij renovatie

Waar hou je rekening mee als je een verwarmingsketel vervangt? Deze sessie geeft meer inzicht in de werking van een verwarmingsinstallatie en haar onderdelen. Je krijgt een overzicht van warmtepompen en ketels op verschillende energiebronnen en onder welke voorwaarden je ze efficiënt toepast. Verder bekijken we een optimale regeling van het volledige systeem en de koppeling met sanitair warm water.

TerugWarmtepompen voor woningverwarming

Een warmtepomp is een goed alternatief voor fossiele brandstoffen (mazout, gas). Maar hoe werkt een warmtepomp en kan een warmtepomp élk gebouw verwarmen? En wat met koelen? Sanitair warm water? Tijdens deze sessie komen de mogelijke warmtebronnen en warmteafgiftesystemen, het energieverbruik en de randvoorwaarden allemaal aan bod. 

Terug

Zonnepanelen: zin en onzin

Zonnepanelen - oftewel een fotovoltaïsche zonne-installatie - is een ecologisch en economisch interessante investering. In deze infosessie leer je meer over de onderdelen en werking van zonnepanelen. Maar wat brengt een installatie op en welke factoren hebben invloed op de opbrengst? En hoe groot moet de installatie zijn en hoe integreer je ze in je dak? Hoe herken je een kwalitatieve installatie? Kan je batterijen koppelen aan een installatie? Wat zegt de regelgeving over PV-installaties? Je krijgt tijdens deze sessie een helder antwoord op al deze vragen.

Terug

 

Sanitair Warm Water

Bezorgt jouw energiefactuur je koude rillingen? Weet jij hoeveel winst een zonneboiler je oplevert? En wist je dat een warmwaterinstallatie van tien jaar oud je al handenvol geld kan kosten?

Laat je goed informeren over de vele mogelijkheden voor sanitair warm water in je woning. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort.  In deze sessie kom je alles te weten komt over centrale en decentrale warmwaterproductie. Met of zonder warmwateropslag. Je ontdekt er ook of hernieuwbare energie haalbaar is voor jou. Voorkennis is niet nodig. We overstelpen je niet met moeilijke technische termen, maar spreken jouw taal. Ontdek aan de hand van praktijkvoorbeelden de voor-en nadelen van toestellen en technieken.

Terug

 

 

Renovatiebegeleiding

Deze infosessie gaat in op de voordelen en de werkwijze van een Renovatiecampagne. We vertellen je hoe je kan inschrijven voor de campagne, welke timing we verwachten en op welke manier we de aannemers selecteren. Deze sessie is uitsluitend bedoeld voor inwoners van de gemeente/stad waarin de Renovatiecampagne wordt georganiseerd!

Terug


BOUWFITDAGEN: (Ver)bouw met kennis van zaken

Jaarlijks flink besparen op je energierekening ... en je woning intussen ook gezonder en comfortabeler maken? Het kan. Maar dan moet iemand je vertellen hoe. Met de hulp van Infrax maken we (ver)bouwers wegwijs in een reeks tweedaagse opleidingen: de Fluvius Bouwfitdagen. Je krijgt kostbare informatie, geen verkoopspraatje.

Je kunt kiezen tussen 2 formules:

Fluvius Bouwfitdagen voor renovatie

Tijdens deze cursus krijg je van een bouwdeskundige gedurende twee volle dagen alle technische en praktische kennis mee over duurzaam en energiezuinig verbouwen. Handig, zelfs als je tijdens de werken niet zelf de handen uit de mouwen steekt. Zo ben je goed geïnformeerd als je gesprekken moet voeren met architecten, bouwfirma’s en verkopers van allerlei materialen.

Fluvius Bouwfitdagen voor nieuwbouw

Vanaf 2021 is het BEN-principe de standaard voor nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat alle nieuwbouwprojecten aan een strenge energieprestatie-eis (E30) moeten voldoen. Tegelijk moet de resterende hoeveelheid energie die je nog nodig hebt, gedeeltelijk ter plaatse of uit nabijgelegen groene bronnen opgewekt worden. In deze cursus voor nieuwbouwers leer je hoe je met een evenwichtig maatregelenpakket bijna-energieneutraal (BEN) kunt bouwen.

Voorkennis is absoluut niet vereist. Je leert de voor- en nadelen van de diverse bouwmaterialen en installaties kennen. De lesgevers brengen verschillende materialen mee om zo concreet mogelijk uitleg te geven. Het aantal deelnemers is beperkt zodat iedereen volop aan bod komt.

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist.
Programma: twéé zaterdagen (9 tot 17 uur)
Deelnameprijs: GRATIS

Terug